ניתוחים להורדת הלחץ בתוך העין הם אופציה טובה ומוכחת לטיפול בגלאוקומה שאינה מאוזנת על-ידי טיפול תרופתי. יעילותם נשמרת לאורך שנים והם מקטינים את הצורך בשימוש בטיפות גלאוקומה.
חשוב להבין שניתוחי גלאוקומה מורידים את הלחץ התוך עיני אך לא מתקנים את עצב הראיה הפגוע. מטרתם לשמור על המצב הקיים ולמנוע התדרדרות נוספת בתיפקודי הראיה. לכן חשוב להיבדק בזמן ולקחת את הטיפול על פי המלצות פרופ’ ורבין-לבקוביץ.
ניתוחי הגלאוקומה השכיחים הם:
- טרבקולקטומי(נקרא גם פילטר)- הניתוח האפקטיבי ביותר ועם הניסיון הרב ביותר בעולם
- ניתוח הכנסת מסתם- ניתוח שמבוצע בד”כ לאחר כישלון הניתוח הקודם הטרבקולקטומי.
- ניתוחים מיניפולשניים- ניתוחים יחסית חדשים עם אחוזי הצלחה וסיבוכים לא ידועים. חלקם הוצאו משימוש
ניתוח הגלאוקומה בשם טרבקולקטומי (נקרא גם פילטר)
בניתוח זה אני יוצרת תעלת ניקוז שמטרתה לאפשר לנוזלים להתנקז דרך התעלה ולעקוף את החסימה בדרכי הניקוז הטבעיים של העין. העין מיצרת באופן קבוע נוזלים והם חייבים להתנקז דרך תעלות הניקוז הטבעיות של העין. אם תעלות אלו סתומות הלחץ בעין יעלה. לכן בניתוח יוצרים ניקוז מלאכותי כך שהנוזלים מתנקזים לאיזור סינון מתחת לעפעף העליון. ניתוח זה נקרא טרבקולקטומי או ניתוח פילטר והוא בדרך כלל האופציה הניתוחית הראשונה והטובה ביותר המוצעת לחולי גלאוקומה. מדובר בניתוח מצוין עם ניסיון של שנים רבות בכל העולם ואחוזי הצלחה גבוהים מאוד. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ,ההרדמה היא עם טיפות בלבד, אין זריקות והניתוח לא כואב. כמו כן אין צורך באישפוז.
סיכויי ההצלחה של הניתוח כאשר מבוצע על ידי מנתח/ת מנוסה גבוהים מאוד ואחוזי הסיבוכים נמוכים.
לאחר הניתוח מפסיקים את הטיפול לגלאוקומה בעין המנותחת. בד”כ שכיח לראות את העין אדומה במשך מספר שבועות. כמו כן ניתן להרגיש תחושת גוף זר, עיקצוץ וצריבה בעין במשך מספר שבועות. שכיח גם שלאחר הניתוח הראיה יכולה להיות מעט מטושטשת במשך כחודש וחצי.
לאחר הניתוח הלחץ בעין יישאר נורמלי לאורך זמן אצל מרבית המנותחים. יחד עם זאת לגוף יש נטיה לסגור את פתח הניקוז החדש כי הוא מתייחס אליו כמו אל פצע פתוח. תהליך הצטלקות תעלת הניקוז שכיחה יותר ככל שהחולה המנותח צעיר יותר. עיניים אדומות וגרויות לפני הניתוח עקב שימוש ממושך בטיפות גלאוקומה גם מעלים את השכיחות להצטלקות התעלה. לכן מקובל להשתמש בניתוחים אלו בחומר שמונע הצטלקות. למרות זאת תעלת הניקוז המלאכותית יכולה להצטלק ולהפוך צרה יותר עם הזמן. במקרים אלו ואם הלחץ מתחיל לעלות נמליץ לקחת שוב טיפות גלאוקומה. אם זה לא מוריד את הלחץ למצב הרצוי נמליץ על ניתוח חוזר. עם השנים עד כשליש מהמנותחים יצטרכו ניתוח גלאוקומה חוזר. ניתוח חוזר מסוג זה בעל סיכויי הצלחה טובים אך סיכויי ההצטלקות של ניתוח חוזר גבוהים משל ניתוח ראשוני. לעיתים אם הניתוח הראשון נכשל והלחץ שוב לא מאוזן מחליטים על ניתוח שני מסוג שונה שבו שמים מסתם על גבי העין אליו מחוברת צינורית המנקזת את נוזלי העין.
ניתוחי הכנסת מסתם
What happens during glaucoma drainage implant surgery?
הרעיון בהנחת מסתם שינקז את הנוזלים הוא לשים צינורית המחוברת למסתם שתנקז את נוזלי העין ותוריד את הלחץ בעין מבלי להיסתם על ידי תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. בניתוח זה רוב המסתם מונח מחוץ לגלגל העין אך מתחת לעפעף העליון והוא מונח על הסקלרה ומתחת ללחמית( החלק הלבן של העין) ורק צינורית מוחדרת לתוך העין. המסתם הוא בעצם סוג של ‘גוף זר’ היושב על העין ולכן במשך מספר שבועות העין יכולה להיות גרויה ואדומה עד שתהליך ההסתגלות למסתם מחלים. בתקופה זו לעיתים הלחץ לא יורד מספיק אך לרוב כעבור מספר שבועות הלחץ תקין.
אחוזי ההצלחה לאורך זמן של המסתם הם כ50%. המסתם הנמצא בשימוש בישראל הוא מסתם מסוג אחמד והוא נחשב בטוח יחסית ובעל סיכויי הצלחה טובים מאוד. אך צריך לזכור שגם המסתמים יכולים להיסתם עם הזמן.
ניתוח משולב :ניתוח ירוד (קטרקט) וגלאוקומה להורדת הלחץ ושיפור הראיה
רוב חולי הגלאוקומה סובלים בשלב כזה או אחר גם מקטרקט. שכיחות הופעת קטרקט בחולי גלאחקומה שכיחה יותר מבאוכלוסיה הכללית ונתון זה מבוסס על מחקרים בעולם ועל מחקר שביצענו במכבי שרותי בריאות.
ניתוחי קטרקט בחולי גלאוקומה הם לרוב ניתוחים מורכבים יותר ודורשים מיומנות גבוהה וניסיון רב. כאשר יש קטרקט והחולה מקבל טיפות להורדת לחץ בעין אך אין נזק לעצב הראיה ולשדות הראיה או שהנזק קל ניתן לבצע ניתוח קטרקט בלבד. ניתוח קטרקט כשלעצמו מוריד את הלחץ ברוב חולי הגלאוקומה ב2-4 מ”מ כספית בשנה הראשונה לאחר הניתוח. כאשר הלחץ התוך עיני לא מאוזן למרות טיפול תרופתי מלא, הנזק מגלאוקומה בינוני או מתקדם ויש גם קטרקט לרוב אמליץ על הצורך בניתוח משולב. בניתוח משולב מבצעים ביחד ניתוח קטרקט וטרבקולקטומי. להוצאת הקטרקט והחדרת עדשה לתיקון הראיה יחד עם ניתוח גלאוקומה בו יוצרים תעלת ניקוז המורידה את הלחץ ומונעת נזק נוסף לעצב הראיה.
ניתוח זה בעל סיכויי הצלחה גבוהים מאוד והסיבוכים נדירים.
גם ניתוח זה נעשה בהרדמה מקומים עם טיפול בלבד וללא זריקות והוא אינו כואב. לאחר הניוח העין חבשוה בד”כ כ24 שעות ויש להפסיק את כל הטיפול לגאוקומה בעין המנותחת.
להלן תאור מקרה שבדקתי וניתחתי בהצלחה מרובה עם תוצאות מעולות: אישה בת 63 עם לחץ 27 מ”מ כספיתבעין ימין (לחץ גבוה) למרות טיפול ב 3 סוגי טיפות. בנוסף סובלת מירידה בראיה בעין זו עין ימין, קטרקט משמעותי ונזק לעצב הראיה ולשדות הראיה כפי שרואים בתמונה. במקרה זה אמליץ על ניתוח משולב של קטרקט וגלאוקומה כדי לטפל בשתי הבעיות מהם היא סובלת.
החולה עברה את הניתוח בהצלחה והיא מאוד מרוצה. הלחץ התוך עיני שלה מאוזן ללא טיפול לגלאוקומה וראייתה השתפרה משמעותית.